Förebyggande samverkan och avhopp för att motverka en kriminell livsstil
Växjö kommun jobbar för att färre barn, unga och vuxna ska hamna i en kriminell livsstil med hjälp av en kunskapsbaserad samverkansstruktur.
Förebyggande samverkan och avhopp grundar sig i att flera samhällsaktörer som kommun, region, Polis och andra myndigheter arbetar tillsammans för motverka att barn och unga hamnar i kriminella nätverk samt återintegreras till samhället.
Den här typen av samordning bygger på samtycke från vårdnadshavare och/eller barnet och ungdomen. Det gör att samordnarna i möten med exempelvis skola, fritid, föreningsliv, Arbetsförmedlingen eller Polis kan bryta sekretessen och på så vis kan alla aktörer hjälpas åt att sätta in det stöd som behövs i det aktuella ärendet. Ungdomen får dessutom en tät och kontinuerlig relation med en samordnare för att stärka kontakten med övriga aktörer i samverkan.
Växjö kommun jobbar enligt metoderna SSPF, SIG och IA.
SSPF
SSPF står för samordning mellan skola, socialtjänst, Polis och fritid och handlar främst om att möta barn och unga mellan 9–13 år med en hög risk att utveckla ett missbruk och/eller en kriminell livsstil.
SIG
SIG är en förkortning för sociala insatsgrupper och är vägen in för ungdomar som vill lämna en kriminell livsstil. Syftet är att samordna insatser och stöd från olika aktörer som gör att ungdomen inte återfaller i brott. SIG riktar sig till ungdomar i åldrarna 13–20 år som har en hög risk för fortsatt kriminalitet.
SIG-vuxen och avhopp
SIG-vuxen riktar sig framförallt till vuxna som behöver stöd för att lämna en kriminell livsstil, till exempel i samband med frigivning från fängelse. För personer som dessutom har en aktuell hotbild från andra aktörer i samhället så finns möjlighet att ta emot stöd för att lämna kommunen och börja om på annan ort, ett så kallat avhopp.
IA
IA står för insluss/avhopp och riktar sig till ungdomar mellan 15–20 år som är häktade, dömda eller placerade på grund av grov brottslighet enligt LSU eller LVU (lagen om sluten ungdomsvård och lagen om vård av unga). Här handlar det om att bygga en relation under häktestiden genom besök, samtal och ett stöd till vårdnadshavare och på så vis stötta till att förändra kriminella tankemönster och att inte återfalla i kriminalitet.
Vill du veta mer eller komma i kontakt med en samordnare, kontakta Växjö kommuns kontaktcenter på info@vaxjo.se eller 0470- 410 00.