Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Enkät om hemberedskap viktig del i kommunens arbete med krisplaner

Nästan hälften av invånarna i Växjö kommun har alternativa värmekällor och merparten har möjligheter att laga mat vid avbrott i fjärrvärme- och elförsörjning. Det visar en enkätundersökning som gjorts kring kommuninvånarnas hemberedskap. Resultatet från undersökningen utgör en del av Växjö kommuns arbete med krisplaner.

- Utifrån lärdomar av pandemin och med försämrat säkerhetspolitiskt läge, energikris och höjda matpriser, ser vi vikten av att planera för och stå väl rustade även vid kriser och höjd beredskap som vid störningar i exempelvis el-, värme- och vattenförsörjning. Enkäten är en del i det här arbetet, säger Malin Lauber (S) kommunstyrelsens ordförande.

Enkäten, som på uppdrag av Växjö kommun tagits fram av studenter vid Linnéuniversitetet, skickades ut till 2 000 slumpmässigt utvalda kommuninvånare i mitten av oktober förra året. Den innehöll frågor på sju teman: mat, vatten, el/värme, kommunikation, sociala nätverk, läkemedel/hygien och övrigt. 56 procent av de som fick enkäten har svarat.

Resultatet från undersökningen visar bland annat att:

  • Nästan hälften av hushållen i Växjö kommun har någon alternativ värmekälla. Vanligast är öppen spis eller kamin
  • Sju av tio hushåll har tillgång till något alternativt redskap för matlagning som kan användas vid elavbrott
  • Två av tre tror att maten de har hemma skulle räcka i mellan 3–13 dagar
  • Sex av tio har förvarat dricksvatten som räcker mindre än 1-2 dagar

De som bor i småhus på landsbygden har generellt bättre beredskap för att klara kriser och störningar i el-, värme och vattenförsörjning, än de som bor i staden.

- Förberedda och engagerade invånare stärker både kommunens och vårt lands beredskap. Om samhällsviktig verksamhet drabbas av störningar behöver var och en vara förberedd för att kunna bidra aktivt. Kommunens krisplanering bygger på medborgarnas förmåga och förutsättningar att hantera kriser. Därför utgör resultatet från undersökningen en viktig del i det arbetet, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef Växjö kommun.

Senast uppdaterad: 19 februari 2024