Ekonomiprogrammet

Ekonomiprogrammet passar dig som tänker dig en framtid med högskolestudier och vill ha många dörrar öppna inför ditt framtida yrkesval. Du får en bred utbildning inom det ekonomiska, juridiska och samhällsvetenskapliga området.

Här lär du dig..

...om ekonomi och juridik i företag och samhälle. I kurser som företagsekonomi och entreprenörskap utvecklas dina kunskaper att starta och driva företag. I de juridiska kurserna får du kunskap om det svenska rättssystemet och om hur lagar och författningar styr och påverkar samhället, företagen och privatlivet. Alla länders ekonomier är i dagens samhälle mer eller mindre kopplade till varandra. Du lär dig om handel och internationella sammanslutningar och fördjupar dina kunskaper i ett modernt språk. Du får också kunskaper i psykologi som är viktiga vid beslut och bedömningar inom både ekonomi och juridik. Under utbildningen använder du modern digital teknik.

Grunderna i ett vetenskapligt förhållningssätt utvecklas och din förmåga till självständigt arbete och eget ansvarstagande gör dig väl förberedd för vidare studier på högskola eller universitet. Vi samarbetar med Linnéuniversitetetet inom olika projekt. Genom Katedralskolans etablerade internationella kontakter har du goda möjligheter att komma i kontakt med ungdomar och företag i andra länder.

Inriktningar

Ekonomi

Här fördjupar du dina kunskaper i entreprenörskap och företagsekonomi bland annat med moment inom marknadsföring, redovisning, organisation och ledarskap. I möten med företagare och ekonomer och genom studiebesök får du insikt i både små- och storföretagandets villkor. Du får också färdigheter i att starta och driva ett företag. Alla elever på ekonomiinriktningen driver ett UF-företag.

Juridik

Här fördjupas och breddas dina kunskaper i juridik. Du lär dig om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Du utvecklar också din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder. I möten med jurister och genom studiebesök på olika företag och myndigheter får du en insikt i juridikens praktik.

Efter gymnasiet

Ekonomiprogrammet ger dig en bred grund för fortsatta studier. Du får grundläggande och särskild behörighet till många utbildningar vid högskola och universitet inom området ekonomi, juridik, samhällsvetenskap och språk.

Kontakter

 • Katedralskolan

  Reception

  0470-417 38

  katedralskolan@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Samuel Ödmanns väg 1, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö kommun

  Katedralskolan

  Samuel Ödmanns väg 1

  352 39 Växjö

Senast uppdaterad: 30 maj 2024