Sugen på ett bad i sommarvärmen?

I Växjö kommun finns cirka 45 kommunala badplatser. Några är specialutrustade för ökad tillgänglighet och några är hundbad. Alla kontrolleras på våren och har regelbunden tillsyn under sommaren för att hållas säkra och trivsamma.

Inför säsongen går Växjö kommun igenom alla badplatser, lägger ut bryggor, städar, fixar och kontrollerar att all utrustning, grillplatser med mera är ok. Dykningar görs också på alla badplatser för att kontrollera och säkra botten.
- Allt detta är sedan länge klart och godkänt för de kommunala badplatserna berättar Magnus Nykvist, anläggningsansvarig, kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun. Han tipsar om att gå in på Naturkartan.se och botanisera bland kommunens alla badplatsanläggningar för att kanske hitta en ny favorit.
Se de kommunala badplatserna i Naturkartan.se Länk till annan webbplats.

Parkera rätt

Magnus vill också påminna om varför det är viktigt att följa anvisningar för parkering av bil vid badplatserna:
- Om man kör bil och parkerar vid en badplats, så måste det vara på platser som är avsedda för det. Detta är väldigt viktigt för tillgänglighet och framkomlighet vid eventuell utryckning av ambulans, räddningstjänst och liknande fordon, understryker Magnus Nykvist.

App för att se algblomning

Med hjälp av en tjänst som tar satellitbilder bevakar Växjö kommun om det uppstår algblomningar i sjöarna Helgasjön, Örken, Innaren, Växjösjön, Trummen, Norra Bergundasjön och Södra Bergundasjön. Med appen Cyanoalert kan du se hur algblomningen ser ut i din sjö.

Detta gör kommunen på badplatserna:

  • Inför badsäsongen ställer Arenaservice i ordning bryggor och badplats samt kontrollerar säkerhetsutrustning och livbojar.
  • Före och efter skolavslutningarna genomförs säkerherhetsdyk vid Evedals hopptorn, för att säkerställa att botten vid hopptornet är säker.
  • Under badsäsongen städar Arenaservice regelbundet badplatserna och klipper gräset. Arenaservice har även tillsyn av alla badplatser var fjärde vecka, då görs extra kontroll av säkerhetsutrustning, skyltar, bryggor, grillplatser, man kontrollerar fri sikt och rensar botten från glas till 1 meters djup.
  • Under badsäsong tar miljö- och hälsoskyddsavdelningen vattenprover minst en gång på samtliga badplatser. På de största badplatserna med många besökare tar man prover tre gånger under juni, juli och augusti. Samma rutin gäller för badplatser som har en historik av problem med vattenkvalitet och algblomning.
  • Allmänhetens synpunkter på badplatserna tas in via kommunens kontaktcenter, och om något behöver rättas till på en badplats så görs det omgående av Arenaservice.

Mer information om badplatserna i Växjö kommun

Tillgänglighet, algblomning, tempererade bassänger med mera.


Senast uppdaterad: 29 juni 2022