På en yrkeshögskola, yh, utbildar du dig till ett visst yrke och för ett speciellt yrkesområde. Yrkeshögskolan passar dig som vet vad du vill arbeta med och som snabbt vill börja arbeta efter en utbildning.
En yh-utbildning är svaret på arbetsmarknadens behov. Det betyder att nya utbildningar startar och gamla läggs ner och att innehåll och inriktning på utbildningarna varierar utifrån det aktuella behovet.
Utbildningar inom yh ska leda till arbete eller egenföretagande inom ett yrkesområde. Därför är det viktigt att utbildningarna görs i nära samarbete med arbetslivet.
Informationsblad med snabbfakta om yrkeshögskoleutbildning från myndigheten för yrkeshögskolor.
Efter genomförd utbildning får du en examen, vilken nivå beror på hur längde du har studerat.
Sveriges betygsystem (SeQF) har åtta nivåer som ska täcka in hela det offentliga utbildningssystemets examina från grundskolan till den högsta akademiska examen. Yrkeshögskoleexamen finns på SeQF 5 och Kvalificerad yrkeshögskoleexamen på SeQF 6.
SeQF bygger på en gemensam europeisk referensram för kvalifikationer: EQF – European Qualification Framework. Med SeQF synliggörs allt resultat av lärande oavsett hur det är förvärvat. På så sätt blir det lättare att jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv både nationellt och internationellt.
Alla som tar examen från en yrkeshögskoleutbildning har rätt att få Europass som tillägg till sitt examensbevis.
Europass är ett sätt för EU att öka rörligheten för europeisk arbetskraft och är en kompetensportfölj som översätter meriter och kvalifikationer mellan olika EU-länder. Europasset hjälper arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder och gör det lättare att söka jobb i Europa.
För att kunna studera på en yrkeshögskola måste man ha grundläggande behörighet, kraven är gemensamma för alla Yh-utbildningar.
Ja, en yrkeshögskoleutbildning ger dig rätt till studiemedel på samma sätt som högskole- eller universitetsstudier. Läs mer om studiemedel på CSN.