För arbetslivet

Söker du ny personal och morgondagens talanger? Läs mer om hur yrkeshögskolorna kan hjälpa ditt företag att fånga framtidens kompetens.

Praktik – Lärande i arbete, LIA

Yrkeshögskoleutbildningar kombinerar teori med praktik. Praktiken kallas för LIA och är en viktig del av utbildningen. LIA innebär att en del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats där de studerande får möjlighet att använda de teoretiska kunskaperna i verkligheten. Dessutom får de studerande kontakter i arbetslivet som skulle kunna leda till jobb ganska direkt.

Alla utbildningar som leder till en yrkeshögskoleexamen och omfattar 400 YH-poäng (motsvarar 2 års heltidsstudier) eller mer innehåller minst 25 procent LIA. Dessa praktikperioder är av olika längd och är förlagda både till höst- och vårtermin. Under LIA-praktiken är studenten försäkrad via Kammarkollegiet.

Det finns mängder av fördelar med att ta in en praktikant, inte minst om ni är ute efter att rekrytera lovande talanger inom regionens olika bristområden ekonomi, IT, verkstadsteknik, systemutveckling eller vård och hälsa.

Undrar du när nästa LIA-period är? Ska du rekrytera ny personal?

Kontakta aktuell anordnare för information om hur LIA:n organiseras och hur stor del av utbildningstiden som är LIA på den utbildning du är intresserad av.

Visste du att...

Många arbetsgivare handplockar sina medarbetare direkt från yrkeshögskolan.

Myndigheten för Yrkeshögskolans uppföljningar visar att i snitt femtio procent av de studerande har fått jobb på sin LIA-plats efter utbildningen.

Länkar

Information om försäkringen på Kammarkollegiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 september 2020
Växjölöftet yrkeshögskola