Modersmål

Elever med annat modermål än svenska kan ansöka om modersmålundervisning. Undervisningen erbjuds till elever i årskurs 1 till 9 och är frivillig.

Modersmålsundervisningen ges efter skoltid och är 60 minuter per vecka.

Eleven får läsa modermål under maximalt 7 år. Genom undervisningen får eleverna  utveckla sitt modersmål och lära sig mer om den egna kulturen. Modersmål är ett skolämne vilket betyder att undervisningen följer en kursplan och eleven får betyg från årskurs 6.

Undervisningen erbjuds på utvalda skolor. För mer information om vilken skola som erbjuder modersmål, kontakta tillförordnad chef flerspråkighet Kristina Hedenfalk på utbildningsförvaltningen. Om eleven går på en fristående skola, kontakta rektorn på skolan.

Rätt till modersmålundervisning:

• Eleven har grundläggande kunskaper i språket
  • Eleven använder språket dagligen i hemmet
  • Det finns lärare med lämplig utbildning
  • Minst fem elever önskar denna undervisning inom kommunen, gäller inte samiska, finska, meänkieli, romani chib eller jiddisch.

För att ansöka om modersmål klicka på länken i högerspalt.
Lämna ansökan till elevens rektor.

Idag erbjuds blanda andra albanska, arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, dari, finska, persiska, polska, spanska, rumänska, ryska, somaliska och syd- och nordkurdiska.

Rekrytering pågår i flera språk! När vi kan starta nya undervisningsgrupper får vårdnadshavarna information om detta.

Modersmålundervisning på gymnasiet

På gymnasiet kan du fortsätta din modersmålsundervisning med de tre kurserna modersmål 1, 2 och aktiv tvåspråkighet. Du får betyg efter varje kurs. Idag finns undervisning i bland andra arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska och albanska.

För samtliga kurser i modersmål gäller att de endast startar om det är tillräckligt många som söker. Ansökan görs hos elevens studie- och yrkesvägledare (detta gäller även elever som söker till gymnasiet).